İNVERTERLER
İnverter Nedir?
Güneş ya da rüzgâr enerjisi gibi yenilebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi için çalışan inverterlerin temel amacı güneş enerjisini kesintisiz bir şekilde iletmektir.
Güneş enerjisinden elde ettiği elektrik enerjisini kesintisiz ve doğru bir şekilde aktaran inverterler, elektronik cihazlar için oluşabilecek hata ya da sorunları azaltarak, elektronik aletlerin kullanım sürecini arttırmaya da yardımcı olmaktadır. Güç dönüştürücü ya da çevirici olarak da adlandırılan inverterler, elektriksel bir güç dönüştürme elemanı olarak da bilinmektedir. Güneş enerjisi elektrik üretimi sistemlerinde güneş enerjisi panellerinin ürettiği enerjiyi 220 volt ya da 380 volt olarak kullanmamıza da yarayan bu cihazlar sayesinde üretilen enerji evimizde, iş yerimizde kullanabilmektedir.
Güneş Enerji Sisteminin Gücü İyi Hesaplanmalı
İnverter, güneş panelleri tarafından üretilen elektriği, kullanabileceğiniz elektriğe çevirmektedir. Elektrikli cihazların birçoğu alternatif akımla çalışır ve bundan dolayı güneş panellerinin ürettiği doğru akımın inverter aracılığıyla alternatif akıma dönüştürülmeleri şarttır. Solar sistemi için oldukça büyük bir öneme sahip olan inverterlerin kullanım amaçlarına göre, on-grid (şebeke elektriği olan) ve off-grid (şebeke elektriği olmayan) olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Off-grid inverterler de akıllı tam sinüs ve modifiye sinüs olarak iki çeşittir. On-grid inverterler ise tek fazlı ve üç fazlı olarak ikiye ayrılmaktadır.
Off-Grid İnverterler
Depolamalı (akü-bataryalı) sistemlerde kullanılan off-grid inverterler şebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduğu çiftlik ve yayla evleri, GSM baz istasyonları gibi yerlerde kullanılmaktadır. Tam sinüs inverterlerden bahsetmek istersek; kullandığımız tüm elektrikli cihazları besleyen şebeke elektriği tam ve saf sinüs dalgadır. Tam sinüs inverterler, AC çıkışta tam sinüs dalga formuna sahiptir. Gelen voltaj ve frekansları tam sinüs dalga olarak ayarlamaktadır. Verimleri ise %89 ila %94 arasındadır. Bu inverterler özellikle tıbbi cihazlar ve ölçü sistemleri gibi hassas çalışma gerektiren sistemlerde de kullanılmaktadır.